ty

Mikä ihme on varianssi?

 • RankkuRankku
  Jäsen
  Post count: 9
  #293 |

  Pelasin kaveripoppoon kanssa viikonlopun pokeria ja pöydässä istuneet pari insinööriä viljeli oikein urakalla sanaa varianssi. Tunsin itseni kelpo idiootiksi, kun menin möläyttämään jotain, mikä ei sitten ilmeisesti pitänyt ihan paikkaansa. Eli eikö varianssi tarkoita jotain pitkään voittopotkeen tai tappioputkeen liittyvää? Olen kuullut sitä käytettävän muuallakin kuin pokerin yhteydessä.

  • Aihetta muokattiin 2 vuotta, 7 kuukautta sitten  webpals toimesta.
  • Aihetta muokattiin 2 vuotta, 7 kuukautta sitten  webpals toimesta.
 • JuuseriJuuseri
  Participant
  Post count: 113
  #1130 |

  Varianssi on rahapeleihin (ja muihin ilmiöihin) liittyvää satunnaisuutta. Esimerkiksi toisinaan korttipakasta lappaa käteesi toinen toistaan parempia kortteja ja voittopotteja suorastaan ryöppyää itselle. Toisinaan taas tuntuu siltä, että korttipakka potkii päähäsi jakamalla pelkkää kuraa.

  Ajattele vaikka kolikonheittoa, jolloin sekä kruunalla että klaavalla on 50% voittomahdollisuus. Tuo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joka toisella kolikonheitolla tulisi kruuna ja joka toisella klaava vaan esimerkiksi 7 heiton putki klaavoja syntyy tuon tuosta. Se, että tuloksissa on vaihtelua, niin sitä sitten kutsutaan varianssiksi. Näytekokoa kasvattaessa varianssin vaikutus pienenee. Esimerkiksi 10 000 kolikonheiton jälkeen ollaan hyvin lähellä tilannetta, jossa on saatu noin 5000 klaavaa ja 5000 kruunaa, sillä onhan kummankin tapahtuman onnistumistodennäköisyys ’rehellisellä’ kolikolla 50%.

  Pokerinpelaajalle varianssi on tärkeä käsite, sillä sen avulla voidaan tehdä paremmin päätelmiä siitä, että onko oma pelaaminen esimerkiksi oikeasti taidokasta vai pelkästään onnekasta. Kasvattamalla nettipokerissa pelattujen käsien lukumäärä satoihin tuhansiin, voidaan minimoida onnen osuus saatuihin jakoihin ja nähdään oikeasti, että onko pelaaja onnekas vai ei. Tätä tutkiessa osa pokerinpelaajista käyttää PokerTrackerin http://www.pokertracker.com/ kaltaisia ohjelmia keräämään pokerihuoneissa pelattuja jakoja.

  Varianssiin vaikuttaa myös valittu rahapeli. Esimerkiksi hedelmäpelit ovat varianssiltaan paljon suurempia kuin vaikkapa blackjack. Helppo nyrkkisääntö on, että mitä suurempi osa palkkiorahoista menee yksittäiselle pelaajalle, sen suurempi on varianssi. Lotto on erinomainen esimerkki pelistä, jossa on hurja varianssi. Harva siinä mitään voittaa mutta kun kerran kohdalle osuu, niin sitten voitetaankin oikein kunnolla. Samasta syystä turnauspokerissa on enemmän varianssia kuin käteispokerissa, koska voittaja kahmii niin suuren osuuden voittopotista.

Et voi vastata aiheeseen kirjautumatta sisään.